Кандидатите на Демократична България се срещнаха с жителите на “Чайка” - “най-добрият” квартал във Варна

12.10.2019

“Чайка” е най-добрият квартал на Варна, гордо казват неговите жители. Но тъжно добавят - на път сме да загубим този статут.

Кандидатите за общински съветници на Демократична България се срещнаха с жители на най-зеления квартал на Варна в петък. Събитието се състоя край местния супермаркет “СВА”, което даде възможност на широк кръг от хора да се включат и да зададат своите въпроси. Голямата детска площадка до магазина събира родители с деца, както и много пенсионери. Те споделят, че зелените площи са безценно богатство - децата има къде да играят, а местата за паркиране са достатъчно на брой. 

“Чайка” е квартал за пример. Но скоро няма да бъде - постепенно започва застрояване на същите тези зелени площи. Жителите на комплекса се притесняват, че с всяка промяна на градоустройствените планове мястото, определено за бетон, става все повече, а това за зеленина намалява.

Друг сериозен проблем за родителите е липсата на удобни пространства за спорт и култура за децата. Кварталът разполага с детски градини и училища, които събират деца и от вилните зони (вече плътно населени с постоянно живущи), но няма спортни площадки, нито условия за извънучилищни занимания.

Разочарованието от настоящото управление е лесно доловимо. Оплакванията са свързани с поддръжката на пешеходната инфраструктура и понякога високите скорости, вдигани от автомобилите в квартала, които не се регулират. Възрастни хора с огорчение споменаха, че сграда, първоначално предвидена за техен клуб, е превърната в модерно заведение. Продължаващият вече повече от десетилетие строеж на Стадион Варна също буди притеснение. Постепенно части от прилежащия на стадиона терен се застрояват със сгради, които нямат връзка с него.

Стела Николова пое ангажимент като кмет на Варна да прекрати пълзящата бетонизация в ж.к. “Чайка”. Запозна ги с проекта за електронен регистър на всяко дърво в града и възможността за непосредствено участие на гражданите в неговото поддържане. Заедно с кандидатите за общински съветници тя заяви ясна позиция, че ще защитава качеството на живот на всеки варненец - независимо дали това е малко дете или възрастен човек. “Варна трябва да расте настрани, а не да се уплътнява” - каза тя.

Срещата приключи с покана към всички варненци да помогнат за опазването на техния глас, включвайки се като застъпници и с участие в изборния процес. “Гласувайте масово!”, призова Стела Николова. “Само така ще променим Варна към по-добро!”