Стела Николова: Топ приоритетът за варненци е да се изчисти градът

15.10.2019

Вчера кандидатът за кмет на община Варна издигнат от Демократична България Стела Николова беше гост на Цветанка Ризова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Топ приоритетът за варненци е да се изчисти градът. Отчаяна
съм, че хората имат толкова занижени очаквания към общината. Те молят да се
сложи някоя друга пейка, някое друго кошче за отпадъци, малко зеленинка“. Стела
Николова подчерта, че Варна е замърсена и откъм въздух, и откъм шум, но изрази
увереност, че Демократична България има решение на тези проблеми.

Според Николова, която е и юрист, управлението също има нужда от чистота и прозрачност. „Моят екип от млади професионалисти ме увери, че въвеждането на електронно управление във Варна е постижимо в съвсем кратък срок“. Тя се ангажира и с това, всеки месец да отчита как се харчат парите на варненци.

„Болно ми е за начина, по който се отнася общинската администрация към гражданите. На г-н Портних му казват „невидимият кмет“. Той не желае срещи с гражданите, не участва в дебати, никой не го е виждал по улиците на Варна. Той не знае какво е състоянието на града“ заяви тя.

„Ние водим кампания „лице в лице” с хората. Аз съм пешеходец, ходя всеки ден по улиците на града и знам как изглеждат и пътищата, и тротоарите. Тротоарите трябва да са достъпни и за майки с колички, и за хора с увреждания, но те не са достъпни даже за обикновените граждани. „За да не пострадаш, трябва да ходиш с маратонки“, не скри огорчението си Николова.

Тя сподели и една от най-чувствителните за нея каузи, с които е позната като граждански активист - действителният статут на Морската градина като парк, да се опази от застрояване и от преминаващи автомобили. „В момента в Морската градина можеш да влезеш с кола, само като покажеш договор за наем, който можеш да напишеш във всеки офис“. Общият устройствен план на града се нуждае от цялостна преработка и изменение. В действащия ОУП се заложен огромният проблем с презастрояването в целия град и неравномерното развитие на районите. Тя се ангажира, кандидатите за съветници и кмет на Демократична България да работят за възстановяването на човешкия облик на града и неговия дух.

Сред проблемите, които посочи Стела Николова е и фактът, че досега в много отношения опозицията от БСП и управляващите от ГЕРБ в общината са вземали заедно решения в общинския съвет, които не са в полза на града. Казусът „Дупката“ е най-яркото доказателство за това, че те са просто две страни на една и съща монета. Симбиозата между ГЕРБ, ДПС, СДС, БСП и присъдружните им формации е проектирана кристално ясно в управляващото мнозинство в Общинския съвет на Варна.  „Ние ще отворим общината към гражданите и ще я направим прозрачна“ заяви тя. „Разчитам да борим корупцията заедно с гражданите на Варна. Разчитам на техния контрол. Аз ще осъществявам такъв, но искам и те да помагат. И по този начин ще осигурим прозрачност в общината. Разчитам и на екипа на Демократична България, защото те са млади хора, можещи, знаещи и знаят как!”