Демократична България - Варна обсъди лице в лице проблемите на таксиметровите шофьори

17.10.2019

Поредната среща на кандидата за кмет на Демократична България - Стела Николова, и част от кандидатите за общински съветници се проведе с представители на таксиметровите шофьори във Варна. Тя се състоя в сряда на обяд на ключовото за бранша място - пиацата пред катедралния храм “Успение Богородично” - и повдигна теми от съществена значимост за професионалните шофьори на такси.

По време на разговора бяха засегнати някои от най-наболелите проблеми пред съсловието. Един от тях е нуждата от обособяване на стоянки на ключови за жителите и гостите на града места, което би осигурило удобство и предвидимост за клиентите и таксиметровите шофьори. Официално предложение е внесено в общината преди близо година, без обаче да бъде инициирана каквато и да е промяна, нито е била демонстрирана воля за дискусия по темата.

Едно от настояванията на бранша е решенията за тарифите на услугата да се взема след широко обсъждане, което ще осигури прозрачност на процеса. Към момента всеобщото убеждение е, че определени фирми доминират сектора и налагат своите правила. Ние от Демократична България подкрепяме провеждането на обсъждания с представителите на всеки бранш при вземане на важни за тях решения. Като част от воденето на прозрачна политика, ще насърчаваме дискусията и с таксиметровите шофьори.

Обсъдена бе и идеята за еко тоалетни до стоянките. Нуждата от повече достъпни обществени тоалетни в града е осезаема. Тяхната поява в близост до местата с голяма концентрация на хора би била в удобство и на шофьорите на такситата.

Неудобство е и многократното плащане на таксата за разрешително. За нас от Демократична България е логично разрешителните за извършване на таксиметрова услуга да са валидни за цялата година, ето защо считаме, че този дебат трябва да намери място на обсъжданията на общинския съвет.

Дребният бизнес е гръбнака на икономиката и Демократична България застава до хората, които със своя труд и умения допринасят за поддържането на динамичния ритъм на живот във Варна. Срещите ни с представители на бизнеса, на институциите и с обикновените граждани продължават. Всеки е добре дошъл да задава своите въпроси лице в лице на кандидатите ни за кмет и общински съветници - каквото е и мотото на нашата предизборна кампания.