Moreto.net: Стела Николова – новото лице в политиката на Варна

18.10.2019

Тя е от гражданската квота на „Демократична България – обединение” и е кандидат за кмет на Варна, както и водач на листата за общински съветници, която е с номер 66 в бюлетината.

Стела Николова е юрист, член на адвокатската колегия, човек със знания, умения и влияние, особено онлайн. Непримирима към нередностите и несправедливостите, организатор и водач на граждански протести в защита на Морската градина, на човешките права, на независимото правосъдие, на зелени, варненски и чисто човешки каузи. Омъжена, с едно дете.

Г-жо Николова, какво ви накара да напуснете чисто гражданското поле на действие и влияние и да се впуснете в местната политика?

Не мога повече да стоя отстрани, да констатирам всички безумия и абсурди, които ни заобикалят и да оставам спокойна. Не мога да остана спокойна. Аз съм варненка, родена съм тук, синът ми е роден тук, цялото ми семейство е тук, всеки ден се движим се по улиците, посещаваме офиси, магазини и училище и това, което виждам, ме дразни и възмущава. Искам да го променя! Да работя за това.

Искам да дам възможност на тези, които не харесват сегашните политици, които не гласуват редовно и не са намерили своя кандидат, да гласуват. Цялата листа с кандидати за общински съветници на Демократична България е такава – това са професионалисти, навлизащи в политиката с искрено желание за промяна.

Представете 66-екипа си?

Втори в листата ни е добре познатият на варненската общественост д-р Ивайло Митковски, един от малкото съветници в досегашния Общински съвет, гласуващи според своята съвест, а не според статуквото. Останалите кандидат-съветници в листата на „Демократична България – обединение” също са основно нови, свежи лица – финансисти, икономисти, инженери, юристи, интернет специалисти, психолози, имаме дори скулптори и спортисти. Сред кандидатите е и Диляна Денева, която е активист на тема достъпна градска среда за хора със специални потребности, както и Николай Танчев – председател на екологична фондация, организираща детски скаутски и други зелени акции. Всички те са независими, успели в своята област професионалисти, желаещи по-добро управление на града за себе си, своите деца и всички варненци.

Какво бихте променили във Варна?

Варна е специален град, който заслужава повече, много повече. Като родена и израснала тук, аз – както и всички останали наши кандидати – имам особена емоционална връзка с града, която ми вменява и отговорността да изляза и да направя всичко по силите си да го подобря.

Като приоритет възприемам създаване на електронно управление на общината - въвеждане на електронни услуги, дистанционно обслужване на гражданите и въобще широко използване на съвременните дигитални реалности. Които улесняват, ускоряват и да, оптимизират раздутата общинска администрация.

Електронното управление също така ще доведе до прозрачни обществени поръчки, правила и контрол. Ще елиминира корупцията. Открити търгове, пълна информация за спечелите фирми, отчетност пред варненци - все неща, сериозно липсващи в управлението на Варна досега. Да не говорим за обратната връзка с кмета или общинската администрация. Та досегашният кмет нямаше дори един приемен ден в месеца, както е по закон!

Варна отдавна има нужда от голям и модерен Индустриален парк, активна политика за привличане на инвеститори, електронни търгове и бързо документално обслужване.

Бих се погрижила да направя Варна по-чиста. Недопустимо е да се кичим с титли като столица на младите, на спорта, а в същото време в страничните улици казаните за боклук да преливат, тротоарите да са неравни и неудобни за майки с колички, малки деца, възрастни, хора в инвалидни колички... Това съвсем не е моята представа за добра градска среда.

Огромна грижа ни е съхраняването на Морската градина. Морската градина на Варна е кауза, история, стогодишен повод за гордост, причина за възхищение и емблема на града. Недопустими са всички тези стремежи за бизнес там, за заведения, дори за живеене. Това е обществен парк, градина, в него няма улици и тротоари, а само алеи – по закон по алеите е забранено да се движат коли, а в парка е забранено да се живее. Дори и да има някакви сгради, то те трябва да са само такива с обществено предназначение, каквито има и в момента – домове за работа с деца, социални и логопедични заведения, държавни служби като тази по метеорология. Но резиденции на зърнени босове от страната? Бизнес сгради, частни хасиенди с камери и жива охрана? Коли по алеите? Сред децата и бебешките колички?! Ами Крайбрежната алея? Слалом между коли, концесионери (собственици?!) и изгорели газове. И това не са просто мои разсъждения, това е буквата на закона. Защо той не се спазва? От кого? В името на кого или... какво?

Изобщо, зелената система на Варна – има я, но не се поддържа добре, кастри се жестоко и непрофесионално и започва да загива. А е изключително, жизнено важна, на фона на сериозното застрояване, бетон и асфалт докъдето ти поглед стига. Предпоставка за добър живот в един град е баланса между зелени и бетонирани площи, градинки и улици, пейки и съоръжения... А във Варна този баланс е нарушен, губи се и качеството на живот спада. Ще работя да променя това и да намерим отново загубения си баланс!

Вие се срещате с много хора по места, на улицата. Какво ви казват те?

Хората искат това, което и на мен самата ми липсва като пешеходец – чисти улици, хубави тротоари, красиви градинки, повече пейки – уж елементарни неща, но всъщност ключови за една добра градска среда. Искат работа, нормални условия за придвижване и град, с който да се гордеят.

Призовавам варненци да гласуват! Да гласуват както за кмет, така и за общински съветници, защото - макар много хора да не знаят - Общинският съвет стои над кмета. Един силен, честен и отговорен общински съвет може да направи чудеса за Варна.

Гласувайте за Демократична България с бюлетина № 66 за промяна!

Варна го заслужава!