Стела Николова: „Достъпната среда е сред приоритетите на екипа на Демократична България във Варна“

25.10.2019

„Ние от демократична България сме решили да работим с хората. И да работим като хора с хора” каза Стела Николова, кандидат на Демократична България за кмет на Варна пред участниците в Граждански форум. На събитието, което се проведе в Арт Салона на Радио Варна Стела Николова говори за необходимостта да осигурим достъпна среда за хората с увреждания, защото тази достъпна среда променя живота им. На сградите във Варна липсват рампи, липсват скосявания на троатоарите, а дори и да ги има някъде, самите тротоари са с неравна повърхност или направо дупки, което ги прави трудно проходими дори за хора, които се придвижват нормално, какво остава за хора с инвалиден стол или майки с колички.

Проблемът с достъпността беше непосредствено усетен от кандидата за общински съветник на Демократична България Диляна Денева, която се  придвижва с инвалиден стол и за която беше истинско предизивикателство да влезе в залата за обсъждане на проблемите на хората с увреждания.

Стела Николова посочи, че проблемът не е само с придвижването, когато говорим за деца, а е проблем, който се отнася към образованието им. Много малко училища във Варна са пригодени да бъдат посещавани от деца с увреждания. „Ние не можем да кажем на едно дете „Ти ще учиш в това училище, защото тук има достъпна среда, а в другите не можеш” каза кандитатът за кмет на Демократична България „За съжаление училищата не са еднакво добри и не получаваме еднакво образование, така че не можем да определяме по този начин какво образование ще получи едно дете“. 

Демократична България знае как да подходи към проблемите на хората с увреждания и ще ползва опита на  Диляна Денева, част от екипа на обединението, която е консултант по достъпна среда и кандидат за ОбС Варна.