Демократична България-Варна сезира прокуратурата за мащабното замърсяване на Варненското езеро и настоява за извънредна сесия на ОбС-Варна

08.05.2020

Демократична България – Варна предприе поредица от действия във връзка с изляза в медиите информация за мащабно замърсяване на Варненското езеро и Варненския залив с огромно дневно количество фекални води, съдържащи опасни вещества с концентрация до 5 пъти над допустимите норми.

Във вторник, 05.05.2020 г., групата на Демократична България в Общински съвет Варна внесе искане до председателя на Общинския съвет за спешно свикване на комисия „Опазване и възпроизводство на околната среда“, на която да бъде извършена експертна оценка на риска и да бъдат набелязани мерки за предотвратяване на екологичната катастрофа, застрашаваща здравето на варненци и предстоящия туристически сезон. Искането включва и свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, която да одобри препоръчаните от комисията мерки и финансовата им рамка. В същия ден бяха внесени и питания до кмета на Варна и областния управител, откога са запознати с аварията и какви действия са предприели до момента, в качеството си на длъжностни  лица за опазване на общественото здраве и сигурността на варненци. Демократична България – Варна разчита да получи отговор от кмета на града, дали съзнателно е скрил информацията за аварията, първите сигнали за която са получени в разгара на туристическия сезон 2019-та, и има ли това  връзка с есенната кампания за местни избори.

На 07.05.2020 г., общинският съветник от Демократична България – Варна, г-жа Стела Николова внесе сигнал в Районна прокуратура, срещу неизвестен извършител или длъжностни лица, които със свои действия или бездействия в продължение на почти 9 месеца са застрашили общественото здраве на варненци и гостите на града.

Снимка: Александър Николов