ДЕКЛАРАЦИЯ на Обединение „Демократична България“ - Варна

26.06.2020

Вече няколко месеца във Варна не се свикват сесии на Общинският съвет – Варна. Това е безпрецедентна ситуация, както във Варна така и в страната. Най-висшият орган на местната власт на практика не работи. И не работи, защото управляващите от ГEРБ и техните коалиционни партньори от Воля, ДПС, ВМРО, СДС, БЗНС и други не искат варненци да разберат какво се случва в града ни. Те не искат варненци да знаят Кой и как причини екокатастрофата в езерото и защо беше скрита тази екокатастрофа. Защо Варна отново потъна под вода? Защо туристическият сезон е пред пълен провал и Община Варна не иска да помогне? И т.н. и т.н. Въпроси без отговор във време на криза! И без желание за обсъждане и решения!

„Демократична България“ поиска две извънредни комисии по “Транспорт” и “ОВОС”, както и внесе две официални предложения до председателя на Общински съвет Варна за извънредна сесия, на които той не обърна внимание и остана вариантът за свикване на сесия с подписите на общински съветници. За съжаление не се намериха 13 смели общински съветници да ни подкрепят. За съжаление управляващото мнозинство от „ГЕРБ и приятели“ останаха „глухи и слепи“!

Искаме чрез медиите да уведомим гражданите, че тази практика на управление много напомня „управлението с декрети“ и няма нищо общо с демократичните процедури и европейски практики в местното самоуправление. Ако управляващите не свикат в най-кратки срокове сесия на Общински съвет – Варна, последиците за развитието на града ще са много тежки. Призоваваме, след като общинските съветници нямат смелост да поискат сесия и след като председателят на Общински съвет – Варна няма намерение да свика такава, гражданите да окажат обществен натиск и да накарат общинските съветници най-накрая да започнат да си вършат работата.