Обръщение на Демократична България - Варна до варненци и общинските съветници

12.07.2020

Лидерите на Демократична България – Варна Васко Василев е Нелко Начев се обърнаха днес с декларация към варненци, за да насочат вниманието на гражданите на морската столица върху бездействието на Общинския съвет и върху неизгодните за Варна решения, които от управляващото мнозинство са подготвили очевидно с цел да минат на бързо гласуване.

В декларацията се казва:

„Уважаеми варненци,

Председателят на Общински съвет – Варна свиква сесия „пет минути“ преди да закрият съвета поради липса на дейност. Според закона, общински съвет, който не работи три месеца, се разпуска и се провеждат избори за нов. А Общински съвет – Варна, освен че не намери за нужно да събере съветниците за сесия, не намери за нужно и да допусне гражданите до комисиите си. Варненци са лишени от възможността да присъстват на общински комисии и сесии. Организира се присъствена сесия за ОС – Варна, но не се допускат граждани за втори път. На редовна сесия, когато управляващите разрешиха да се пълнят стадиони, гражданите на Варна нямат достъп до ОС да задават въпроси и осъществят контрол, а управляващите се пишат за демократични. Докато всяка вечер под прозорците на властта се провеждат протести, на които гражданите искат оставка, ОС – Варна като за последно се разпорежда с общинска собственост и се крие зад коронавируса. Нима гражданите са заплаха за управляващите и подкрепящото мнозинство?!

След три месечна летаргия управляващите във Варна предлагат 118!!! решения за разпореждане и разпродажба на общинска собственост! Скандалното е, че се предлагат за продажба терени на занижени в пъти цени, от които варненци ще загубят милиони левове. Във време на криза, когато никой не продава поради ниските цени, управляващите във Варна се развихриха  „да правят подаръци“.  Само с няколко решения те искат да продадат парцели на които да се построят нови над 30 000 м2 апартаменти в „Младост“!?  И то когато всички варненци негодуват от презастрояването в града. Не случайно кметът не изпълнява закона и  категорично отказва да направи отчет за реализацията на ОУП /Общ устройствен план/ на града. Това никак не е случайно. Вместо Община – Варна да поиска промяна на застроителния режим на нейните терени, поради презастрояването,  управляващите бързат да продават /подаряват/ общински терени“.

Съпредседателите на обединението във Варна се обърнаха и към общинските съветници с призив да не вземат решения, които ще излязат скъпо на варненци:

„Уважаеми варненски общински съветници,

Призоваваме Ви да  проявите максимална отговорност за състоянието на Варна. Не подкрепяйте скандалните предложения за  продажба на десетки декари общинска земя на занижени цени, за безвъзмездно отдаване на 50 дка. общинска земя в „Галата“, за продължаващо пилеене на милиони от парите на варненци на най-скъпия булевард в Европа /бул. “Левски“/, за ликвидация на търговско дружество за което варненци платиха 43 милиона!

Ние знаем, че предизвикателствата към общинските съветници от управляващата коалиция ГЕРБ, БСП, ВМРО, СДС, ДПС, ВОЛЯ, БЗНС…. са сериозни. Неслучайно в последната точка на сесията е предвидена и награда за послушните А именно, включване в  бордовете на общинските дружества на добра заплата. Интересите на Варна са над няколко хиляди  лева заплата от общинските дружества!

Ние знаем, че управляващите няма да се вслушат в нашия призив, защото всичко вече са  „Разпределили“. Длъжни сме, като представители на будните и честни варненци, да уведомим гражданите и да се надяваме на тяхната подкрепа и непримиримост. Тези безобразия трябва да бъдат спрени в интерес на Варна и варненци!

Пир по време на чума!“