Демократична България - Варна: Измина една тъжна и срамна година за града

30.12.2020

Декларация на ръководството и общинските съветници на Демократична България – Варна за обществените процеси в града през изминалата година.

Днес се проведе последната за годината сесия на Общинския съвет. И тя не мина без дежурните зa управляващите от „ГEРБ и приятели“ срамни сцени. Както през цялата година.

Една година на символично функциониране на Общинския съвет с провеждане на комисии и сесии с честота до санитарния минимум, колкото да не се допусне разпускане на съвета и без участие на гражданите в тях. Отива си една година, белязана с рекорди в ущърб на варненските данъкоплатци.

Най-скъпият булевард в Европа стана още по-скъп с нашите пари.

Екокатастрофата във Варненското езеро е безпрецедентна! За сметка на това се дадоха стотици милиони за удълбочаване на канала в „полза“ на собствениците на ТЕЦ – Варна.

Морската градина си остана строителна площадка, а зам.-председателят на парламента г-н Марешки си строи под благовидния поглед на Община Варна. Оградите в парка станаха запазена марка на Европейска Варна. И за управляващите всичко е законно.

Община Варна предостави свои парцели за стотици нови апартаменти, въпреки презастрояването в града. Разбира се че загуби милиони левове от това! Тези пари са нашите пари. ОУП на Варна не беше актуализиран, даже не беше споменат от кмета. За него тази тема е табу. Въпреки че има ЗУТ. Той е над закона, когато става въпрос за многомилионни интереси.

Курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ се превърна в жилищен квартал, „Чайка“ стана обикновена „работническа спалня“, а зелените територии в града ни са ликвидирани! Общинската администрация тегли заем след заем и задълженията на Варна са вече няколкостотин милиона.

Пристанището се превърна в „Лунапарк“, а „Дупката“ в Златната кокошка за 43 милиона, които получи с благодарност г-н Гергов. И всичко това плащаме ние, гражданите на Варна.

Няма градска библиотека, няма електронни услуги, няма дигитализация, няма зелена система! Има „стабилност“ и управляващо мнозинство на „ГЕРБ и компания“.

Една тъжна и срамна година за Варна!