Демократична България-Варна: Мнозинството в Общинския съвет не иска да реши сериозните проблеми на Морската градина

27.01.2021

Демократична България – Варна излезе с декларация днес, в която изрази становището си относно отказа на управляващото мнозинство да реши проблема със застрояването на Морската градина. Съветниците на обединението внесоха през декември предложение до председателя на Общински съвет – Варна общината да се възползва от дадената в Закона за общинската собственост възможност за изкупуване или замяна на частните имоти, както и да поиска да ѝ бъдат безвъзмездно прехвърлени имотите държавна собственост. Те се мотивираха с факта, че приетият през 2012 г. Общ устройствен план на Варна предвижда изграждане на Приморски парк на цялата територия край морето, от басейн „Приморски“ до Резиденция „Евксиноград“, но напоследък зачестяват случаите на строителство, замаскирано като ремонтни работи, или на различни самоуправни действия от собственици на частни терени на територията на парка, при които се унищожават зелените площи.

Предложението на Демократична България имаше за цел не само спазването на приетия преди осем години Общ устройствен план, но и да бъдат справедливо обезщетени собствениците, чиито терени да бъдат заменени с годни за застрояване общински имоти или да бъдат изкупени по взаимно приемлива пазарна цена. Според тях, ако общината поеме собствеността върху държавните имоти в парка, това ще осигури по-добрата им поддръжка в бъдеще, което ще доведе до значително подобряване на жизнената среда и условията за отдих и спорт на повече от 350 000 варненци.

В декларацията от днес се казва:

„Днес на комисия „Собственост и стопанство”, за пореден път мнозинството на „ГЕРБ и компания” отказаха да дискутират казусите с „Морската градина”. И това никак не е случайно. Ако се приеме предложението на ДБ, тогава ще се решат сериозни проблеми, които вече десет години се замазват и „експлоатират” от управляващите.

На първо място ще спре разпродажбата на парцели в Морската градина. Последната такава сделка е от 24.11.2020г., когато беше продаден парцел /863м2/ в Морската градина на „Пропъртис ПС”.

На второ място ще се прекрати порочната практика на Общината да разрешава строителство в парка. Последният такъв случай е със строежа на г-н Марешки и поставянето на телени огради в парка.

И не на последно място ще отпадне възможността Община Варна да „рекетира” собствениците на имоти в Морската градина с повод и без повод.

Уважаеми Варненци, предложението на групата съветници от Демократична България е решение за запазване на „Морската градина” като парк и в същият момент защита на интересите на собствениците. Има такова решение и то се прилага във всички Европейски държави.

Очевидно управляващите от Герб и компания” не желаят вече 10 години даже да се опитат да решат този проблем в интерес на Варненци!

Васко Василев, Нелко Начев
Съпредседатели
Демократична България-Варна