Демократична България - Варна призова министъра на образованието да спаси ОУ „Св. Иван Рилски“ в открито писмо

26.02.2021

До Г-н Красимир Вълчев
Министър
Министерство на образованието и науката
Копие: Община Варна и медии

Уважаеми Г-н Министър,
Ръководството на Демократична България – Варна се обръща към Вас с настояване да се намесите и да съдействате за разрешаването на един важен казус, свързан с достъпа до образование на деца от малцинствата в ОУ „Св. Иван Рилски“ – гр. Варна. В Стратегията за развитие на предучилищното и училищно образование във Варна 2021 – 2025 г. бе заложено ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ да бъде преместено на адреса на училище “Св. Иван Рилски”, като за целта училището се предвижда да бъде съборено и изградено ново съобразно нуждите на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, като учениците от ОУ „Св. Иван Рилски“ се предвижда да бъдат пренасочени, заедно с учителите към други две училища. Замисълът е „Йоан Екзарх“ да освободи сградата, в която се помещава с друго училище и да получи своя собствена сграда, като при това „Св. Иван Рилски“ ще загуби собствената си сграда и ще се премести в друга, където пак ще бъдат две училища. Това не звучи много логично.

ОУ „Св. Иван Рилски“ е училище, почти на 100 г., изградено след Междусъюзническата война в резултат на дарителски жест на сем. Трошеви. В грамотата за дарение е посочено и желанието как да бъдат разходвани средствата – „за изграждане на училище на децата от квартала“. Локацията на училището е такава, че се намира до район с концентрация на население от малцинствата от едната страна и два мола от отсрещната страна на булеварда, тоест това е район с оживена транспортна и търговска инфраструктура, който представлява инвестиционен интерес.

Какви са постиженията на това училище и условията за обучение?

1) В училището се обучават целодневно деца от първи до седми клас. Голяма част от тях от малцинствени групи. За да бъдат привлечени за обучение в училището, учителите убеждават родител по родител, Web site: varna.demokrati.bg Email: varna@demokrati.bg организират дарения и правят всичко възможно училището да дава образование на деца, които имат голяма нужда от него
2) Въпреки че няма физкултурен салон, за което многократно е искано съдействието на общината, училището има участие в международно първенство по тенис на маса в Шанхай, Китай, единственото варненско училище, успяло да се класира на престижното състезание. Има и редица медали и купи от първи места в различни спортове, което е сравнимо във Варна единствено със Спортното училище
3) Училището има два компютърни кабинета
4) Училището има широк двор, с фитнес уреди на открито, които са скорошна придобивка
5) Училището има собствен парк, разположен на 4 дка, с дървета, засадени преди повече от шестдесет години, както и нови засаждания, направени от учители и ученици в извън-учебно време по спечелени четири проекта за озеленяване. В парка има разчертани „Дама“ и „Не се сърди човече“, както и обособена зона за обучение на децата по безопасност на движение по пътищата със съответните знаци, инсталирани там. В парка е и един от малкото паметници на Иван Рилски в страната. Това е единственият парк в района, извън този на Централни гробища.
6) Училището има единствения в града фанфарен оркестър с новозакупени инструменти и униформи
7) Училището има собствена изложбена колекция от грънци и кости, която децата са събрали, когато са били в Деветашката пещера
8) Във времето за занималня, освен че се подготвят по материали от учебните предмети, децата се учат и да готвят и придобиват и развиват полезни ежедневни умения

Сградата на училището, която се предвижда да бъде съборена, е на близо сто години и за толкова време е останала непокътната.

Преместването на ОУ „Св. Иван Рилски“ не само ще наруши една едновековна образователна традиция, но и ще изключи много деца от системата на образованието, защото родителите им ще откажат да ги пуснат на училище, както в „Отец Паисий“, което е едната алтернатива за преместване, така и в „Елин Пелин“, което е другата алтернатива. По този начин ще се разруши един модел за образование и възпитание на деца от социално-слаби малцинствени етнически групи, точно когато най-много говорим за необходимостта от тяхната интеграция. Във време, когато всички говорим колко е важно образованието за бъдещето на нашите деца и когато се Web site: varna.demokrati.bg Email: varna@demokrati.bg инвестират пари в редица училища, едно училище е на път да бъде съборено.

В допълнение, съществуват сериозни опасения, че съборено веднъж, новото училище няма да бъде изградено на цялата площ и голяма част от този терен ще се усвои с търговски цели.

Молим за Вашата навременна намеса този казус да намери разрешение с построяването на училищна сграда за ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ на друг терен в района. Настояваме да не се допуска да бъде съсипана една стогодишна история.

25.02.2021 г.
гр. Варна

С уважение:
Нелко Начев – съпредседател
Васко Василев – съпредседател
Демократична България – Варна