Демократична България - Варна атакува капаните на общинския „Бюджет 2021“ и настоява за присъствена сесия

02.03.2021

За капаните на общинския „Бюджет 2021“ алармира Демократична България – Варна на пресконференция днес, посветена на гласуването на новия бюджет на Община Варна.

Съпредседателите на обединението в Морската столица Васко Василев и Нелко Начев се спряха на моменти в бюджета, които те определиха като нелогични и скандални.

Опасения, че предвиденото в бюджета теглене на нов заем в размер на 80 млн. лв. ще качи задлъжнялостта на общината до над 200 млн. лв., с което ще бъде нарушен Закона за публичните финанси, изрази Васко Василев. Той посочи, че съобразно изискването на този закон, максималният дълг към 31.12.2021 може да е 192 млн. лв. и призова кметът да излезе пред варненци и да съобщи официално колко стотин милиона става дългът на Варна и колко милиона месечно ще струва на хората обслужването на дълга. Василев заяви, че вижда в тези 80 млн. лв. преследването на „предизборни цели” и посочи, че с приемането на този бюджет Общината ще подобри още няколко рекорда – за най-скъп идеен проект градска „Детелина”-1,5 млн. лв и най-скъп ПУП на територия извън общинската – 3,2 млн. лв. за  „Технологичен парк” в Аксаково. Той атакува кмета, че се кани да изразходва десетки милиони за изработване на нови ПУП-ове, без да е изпълнил задължението си по изискването на чл. 127, ал. 9 от ЗУТ ежегодно да прави доклад пред общинския съвет за изпълнението на ОУП и да прави предложения за промяна.

Нелко Начев, от своя страна, обърна внимание на годишната програма на Община Варна, в която е заложено придобиване и управление на собственост при съмнителни условия. Той  даде пример с два от тях в местността Салтанат, на територията на Приморски парк  (10135.536.1009 и 10135.536.1010) и посочи, че те са собственост на любима на властта частна фирма, изпълнител на обществени поръчки за стотици милиони, а третият е паркингът под Пикадили парк, собственост на държавата. Според него предложените действия показват, че идеята на внесеното от Демократична България в Общинския съвет предложение за придобиване от Общината на частните и държавните имоти е напълно осъществима, но съществува съществена разлика между нея и намеренията на общината, която се състои в това, че вместо да изкупува и придобива зелени площи, за да бъдат опазени от застрояване и унищожаване, Общината планира да придобие паркинги, с което само стимулира насочването на автомобилен трафик към Приморски парк. „С голяма доза сигурност можем да заявим, че вероятно е налице корупционна мотивация за тези намерения“, заяви Начев.

Той изрази и възмущението на Демократична България от начина, по който общинската администрация е решила „да строи ново училище“, на пръв поглед изглеждащо похвално намерение, докато не стане ясно, че всъщност това означава да се събори много добре функциониращо стогодишно училище. „Напомняме на управляващите, че основен приоритет на българина е образованието на децата му и всяко посегателство срещу училище  се наказва жестоко от общественото мнение и избирателите! Над входа на едно от първите български училища в Котел има надпис: „Помогни ми да те возвися”. Нищо възвишено няма в разрушаването на едно съществуващо училище и Демократична България ще се противопостави с целия си наличен ресурс на това намерение на ГЕРБ, което всъщност е част от цялостната им политика на опростачване на обществото – запазена марка на тяхното управление“ заяви Нелко Начев. „Нека V-та гимназия бъде преместена в нова сграда, изградена върху някой от многобройните общински и държавни терени, които иначе стават обект на корупционни публично-частни партньорства и разпродажби, не докосвайте обаче съществуващите училища!“  призова той.

Двамата съпредседатели на Демократична България – Варна изтъкнаха, че  в Бюджет 2021 липсват нови значими проекти, а управляващите разчитат единствено на тегленето на нови заеми и разпродажба на собственост като лесен начин за финансиране на елементарни общински дейности, което се превръща вече в опасна практика за функционирането на общината и разходването на парите на варненци. Те нарекоха този бюджет опасен за града и категорично настояха за присъствена сесия, така както се случва във всички големи градове. „Ние от ДБ ще бъдем на 4-ти в зала „Пленарна“ заедно с варненци в опит да спасим града от финансов колапс и категорично няма да подкрепим бюджета.

Призоваваме общинските съветници, които се чувстват варненци, да гласуват против и на първо място против новия заем от 80 млн. лв. А ако областният управител не отмени решението за приемане на този бюджет, ние ще сезираме съда“, заявиха те.