Христо Иванов: „В рамките на пет години можем да постигнем европейските нива на доходи“

29.06.2021

„В рамките на четири-пет години бихме могли да постигнем европейските нива на доходи и това не е преувеличено“ заяви Христо Иванов днес на среща със студенти във Варна, в която взеха участие и кандидатите от листата на ДБ в морската столица. Той акцентира върху необходимостта от развитието на иновативни бизнеси и подпомагането на старт-ъпи. „Тече технологична революция в много сектори – медицина, ИТ, физика и това е бъдеще, в което можем да инвестираме“, каза той. Съпредседателят на „Демократична България“ подчерта, че развитието в страната е възможно, само ако бъде разрушена корупционната среда на всяко ниво, защото корупцията пречи на развитието и освобождаването от нея ще освободи много пари, които ще бъдат вложени в бизнеса. Това е причината,  поради която провеждането на съдебната реформа, както и реформата в силовите министерства са от такова значение.

Той посочи важността на въвеждане на ефективно електронно управление, което да реорганизира администрацията отвътре. „Дотук бяха отчетени 2 млрд. за провеждането на несъществуваща електронно управление и не е случайно, че г-н Томислав Дончев отказва дебат с нас по темата“ изтъкна  Иванов.

Според  него е важно да се проведе политика за защита на интелектуалната собственост в страната, тъй като реално такава в момента липсва. Той даде за пример спазването на интелектуалните права в Съединените щати, които се явяват инкубатор за развитието на много бизнес идеи.

На въпрос от страна на студентите с кого ще се коалира Демократична България след изборите, Христо Иванов отговори, че участието във властта не е задължително, но този път е задължително да се сформира правителство, а не да се правят избори до дупка, защото дупката не изглежда добре. Като възможни коалиционни партньори той посочи партиите от протеста „Има такъв народ“ и „Изправи се, мутри вън“.